Smalt je sklu příbuzný povlak nanášený na kovové předměty, který se poté vypaluje při vysokých teplotách. Proces smaltování vytváří hladký, tvrdý a lesklý povrch, který je nejen esteticky přitažlivý, ale také velmi funkční. Smalt je považován za jednu z nejodolnějších a nejatraktivnějších povrchových úprav, přičemž mezi jeho hlavní výhody patří bezesporu zdravotní nezávadnost – jedná se o přírodní materiál, který v případě kuchyňského použití do pokrmů nevypouští žádné toxické látky.
Smaltování má kořeny hluboko v historii, sahající až do starověkých civilizací, jako byly Egypťané, Řekové či Číňané. Tyto kultury používaly smalt pro zdobení šperků, nádobí a dalších předmětů. V Evropě se smaltování rozšířilo v období středověku, kdy se stalo populární technikou pro výrobu náboženských artefaktů a šperků.
Věděli jste, že smalt byl použit i při výrobě českých korunovačních klenotů, konkrétně na svatováclavské koruně, a na kříži Přemysla Otakara II.?
Až v polovině 19. století se smalt začal aplikovat na kovové předměty běžného použití, jako jsou nádoby na vodu, kbelíky, hrnce či pekáče nebo litinové koupací vany. Ve 20. století bylo smaltované nádobí natolik rozšířené, že téměř neexistovala domácnost, ve které byste nějakého smaltovaného fešáka nenašli. O trvanlivosti smaltovaného nádobí a jeho popularitě svědčí i fakt, že mnoho z nás stále vlastní nějaký ten hrnec či pekáč po babičce.
V dnešní době je smalt stále oblíbený pro svou odolnost proti korozi, zdravotní nezávadnost či skvělou tepelnou vodivost.
Proces smaltování začíná přípravou kovového předmětu, který se nejprve očistí a připraví pro nanesení smaltové vrstvy. Smalt, což je směs křemičitých materiálů, se poté nanáší na povrch kovu buď ve formě prášku, nebo tekutiny. Následuje vypalování v peci při teplotách mezi 750 a 850 stupni Celsia. Výsledkem tohoto vypálení je pevný povrch, který je podobný sklu, odolný vůči korozi a vysokým teplotám.
Aby vaše smaltované nádobí vydrželo co nejdéle krásné a funkční, je důležité dodržovat několik základních pravidel:
Naše smaltované hrnce jsou ideální pro vaření polévek, omáček a dalších pokrmů. Díky odolnosti vůči vysokým teplotám a snadnému čištění jsou nezbytností v každé kuchyni.
Smaltované pánve a lívanečníky nabízejí vynikající tepelnou vodivost a rovnoměrné vaření. Jsou skvělé pro smažení, pečení i dušení či přípravu dokonalých lívanců a palačinek.
Smaltované pečící formy a plechy jsou ideální pro pečení koláčů, buchet, chleba a dalších pochoutek. Velké smaltované pekáče BELIS zase využijete na přípravu pečínek, drůbeže, zeleniny či jiných zapékaných pokrmů.
Mezi smaltovanými doplňky pak najdete smaltované hrnky, které jsou lehké, odolné a perfektní pro každodenní použití a ideální pro teplé i studené nápoje, květináče, misky, čajníky a mnoho dalšího.
Prozkoumejte náš e-shop a objevte širokou nabídku kvalitního českého smaltovaného nádobí, které bude nejen krásným, ale i praktickým a kvalitním doplňkem vaší kuchyně.