Vegetariánství je způsobem stravování, při kterém je z jídelníčku vyřazeno maso. Čím dál více lidí se k tomuto stylu života klaní z etických, ekologických, náboženských či zdravotních důvodů. Pravdou také je, že vegetariánská jídla a recepty nemusí být ani náhodou nudné. A to ať jste 100% vegetariáni, či v kuchyni jen rádi experimentujete se zeleninou.
Od roku 1977 se slaví Mezinárodní den vegetariánů, který spadá na 1. října. V tento den se po celém světě konají různé slavnosti, kde můžete ochutnat pokrmy založené na rostlinných potravinách. Inspirovat se ovšem můžete už dnes!
Stravování bez masa skýtá několik výhod:
Kromě ovoce a zeleniny svůj jídelníček můžete obohatit také bílkovinami nabitými luštěninami, sýry, čerstvými vejci a ořechy. Dnešní moderní trh nabízí také spoustu vegetariánských náhražek masa ze sóji či hub, z kterých vykouzlíte vege jídlo během chvilky.
Abyste měli jistotu, že vaše vege pokrmy neztratí na živinách a plnohodnotných vitamínech, využijte pro jejich přípravu smaltovaného hrnce nebo pečicího plechu ze smaltu, které podporují zdravé vaření a pečení.
Připravit si můžete lehký kuskus provoněný bazalkou, rajčaty a tofu nebo vaječnou omeletu se sýrem a bramborami, která se hodí na rychlý oběd i večeři.
Vegetariánsky se klidně mohou stravovat i vaše ratolesti! Připravte jim jemnou polévku ze zeleného hrášku, kterou pro radost malých strávníků můžete doplnit těstovinou ve tvaru písmenek, cuketové hranolky se sýrem nebo slaďoučký koláč s jablky a ořechy.