Jak co nejlépe nadrtit koření, rozmělnit česnek nebo cokoliv jiného? Vezměte si na pomoc hmoždíř s paličkou, která se nazývá tlouk. První hmoždíř pocházel již z doby kamenné, a své uplatnění má také dnes. Hmoždíř na bylinky stále předčí i ten nejlepší mixér – rostlinky totiž překrásně rozvoní. Ve vaší kuchyni by proto neměl chybět. Povinnou výbavu pak představuje hmoždíř pro milovníky mexické kuchyně, právě v něm se totiž připravuje avokádová delikatesa guacamole.
A neobejdou se bez něj ani ti, co si chtějí vyrobit poctivé bazalkové pesto. Jak ale hmoždíř vybrat? Sáhnout můžete po několika materiálech, od kovových hmoždířů, přes dřevěné až po keramické a mnohé další. Pod značkou Sfinx pak naleznete prémiové smaltované hmoždíře, které nejenže jsou designovým kouskem, navíc vydrží takřka navěky a nepředávají pokrmu nežádoucí vůni ani chuť. Litinový hmoždíř se smaltovanou úpravou je zkrátka sázkou na kvalitu.