Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí od roku 1893

Jak správně pečovat o smaltované nádobí, aby vydrželo dlouho funkční a krásné?

Smaltované nádobí je oblíbené z dobrého důvodu – rovnoměrně rozvádí teplo, je krásné na pohled a dodává pocit profesionálního vaření. Kvalitní smaltované nádobí, jaké najdete třeba na našem e-shopu, je odolné, snadno se s ním pracuje a je jednoduché na údržbu. Při správné péči vám může sloužit po celé generace.

Jak pečovat o smaltované nádobí?

Ať už jste smaltované nádobí zdědili nebo si pořídili zcela nové, správná péče je klíčem k jeho dlouhověkosti. Základní pravidla jsou jednoduchá:

  1. Vyhněte se prudkým teplotním změnám
    Náhlé změny teplot mohou způsobit praskliny ve smaltu. Nikdy nádobí nevystavujte velkým teplotním šokům, například přenosem z trouby do studené vody.
  2. Nezahřívejte prázdné
    Nikdy neohřívejte prázdnou pánev či hrnec. Smaltované nádobí by mělo být vždy předehřáto s trochou oleje, másla nebo vody, aby se minimalizovalo riziko přichycení jídla a pozdějšího obtížného čištění. Vaření na středním až nízkém plameni je ideální, vysoké teploty si šetřete pro přípravu jídel s dostatkem tekutin.
  3. Používejte šetrné náčiní
    Přestože kvalitní smalt může snést i kovové nástroje, je lepší používat dřevěné nebo silikonové náčiní, které minimalizuje riziko poškrábání vnitřního povrchu. Jemné nástroje pomohou prodloužit životnost smaltovaného povlaku.
  4. Předejděte poškození
    Pokud se objeví drobné praskliny nebo odštípnutý smalt, není to nutně důvod k vyřazení nádobí. Podstatná část vaření spočívá ve vrstvě pod smaltem, jako je litina nebo nerezová ocel. Přesto je dobré dávat pozor na jakékoliv poškození, aby se předešlo jeho dalšímu rozšiřování.
  5. Skladování
    Aby nedošlo k poškození během skladování, doporučujeme mezi nádobí vkládat ochranné podložky, utěrky nebo papírové ubrousky. Smaltované nádobí by mělo být uloženo na suchém a chladném místě. Také je nutné jej skladovat důkladně vysušené, aby nedocházelo ke vzniku rzi na otevřených hranách. Pokud se na smaltu objeví rez, postačí k jejímu odstranění běžný mycí prostředek. Pro dodatečnou ochranu je vhodné otevřené okraje občas potřít kuchyňským olejem

 

Jak správně čistit smaltované nádobí?

Přestože naše smaltované nádobí lze bez obav umývat v myčce, doporučujeme ruční mytí, aby si nádobí zachovalo svůj původní vzhled a barvy. Dlouhodobé vystavení vysokým teplotám v myčce může způsobit vyblednutí barev. K běžnému čištění používejte teplou vodu, jemný čisticí prostředek a měkkou houbičku nebo nylonový kartáč.

Jak si poradit se spálenými skvrnami?

Pokud máte problémy s připálenými skvrnami, existuje jednoduchý trik – použijte vodu a jedlou sodu. Naplňte hrnec nebo pánev vodou, přidejte jedlou sodu a přiveďte k varu. Nechte směs vařit několik minut, poté odstavte a jemně seškrábněte spálené zbytky dřevěnou nebo nylonovou špachtlí. Nepoužívejte kovové drátěnky, které by mohly smalt poškrábat.

Připáleninám můžete také předejít správným používáním. Před každým vařením se ujistěte, že je nádobí čisté, a na sporáku používejte dostatek tuku, který vytvoří ochrannou vrstvu a zabrání přichytávání jídla.

Závěr

Správná péče o smaltované nádobí zajistí, že vám bude sloužit i desítky let. Vyhněte se prudkým teplotním změnám, používejte jemné čisticí prostředky a chraňte smaltované povrchy před poškrábáním. Tímto způsobem budete moci své oblíbené hrnce a pánve předat další generaci v perfektním stavu.