Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí od roku 1893

Nahlédněte pod pokličku výroby smaltovaného nádobí BELIS

 

1. Lisování a moření

Představte si, že každý kousek smaltovaného nádobí, který používáte ve své kuchyni, prošel pečlivě řízeným procesem výroby. Tento proces zahrnuje několik kroků, které zajistí, že výsledný kus má požadovaný tvar, design i požadované vlastnosti, které při vaření oceňují celé generace.

Prvním nezbytným krokem na této cestě je lisování a moření. To vše probíhá výhradně v našem závodě v Českých Budějovicích. Na rozdíl od naší konkurence, která v mnoha případech outsourcinguje některé kroky výroby do zahraničí, my dbáme na to, aby každý kousek našeho smaltovaného nádobí byl vyroben s největší pečlivostí a pozorností přímo zde v naší továrně.

 

 

Lisování

Lisování je v tvorbě smaltovaného nádobí kritickým momentem, neboť zásadním způsobem udává nejen výsledný tvar výrobku, ale také některé z jeho budoucích vlastností. Celý proces začíná výběrem vhodného kovu, který je následně stříhán na požadovanou velikost.

Materiál, ze kterého se lisuje, není jen tak obyčejný – jedná se o oboustranně smaltovatelný ocelový plech, který zajistí dosažení rovnoměrné smaltované vrstvy na každém kusu. Před samotným lisováním je každý kus plechu ošetřen speciální emulzí. Tento krok chrání ocelový plech před poškozením během formování, čímž je zajištěna dlouhá životnost a odolnost každého výrobku. Pro lisování pak používáme hlubokotažné lisy, které jsou schopny formovat materiál do požadovaných tvarů, a to za přísných kontrolních opatření.

Jsme jedni z mála výrobců, kteří dokáží lisovat materiály o tloušťce až 2 mm. Tato tloušťka je nejen exkluzivní, ale přináší i výhody pro samotné vaření – nádoby jsou robustnější, lépe udržují teplo a díky tomu se jídlo méně připaluje.

 

 

Moření

Po lisování následuje moření. To se provádí ponořením lisovaných kovových dílů do kyselé lázně, která reaguje s povrchem a odstraňuje nečistoty, mastnotu a oxidační vrstvy. Tato horká, až 80° lázeň zajišťuje, že z povrchu oceli jsou odstraněny všechny nečistoty a mastnoty, které by mohly ovlivnit přilnavost smaltu. Po odmaštění následuje oplach ve vodě, čímž se dokončí příprava nádobí pro nanesení smaltu.

Pečlivé odmaštění a oplach jsou zásadní pro zajištění dokonalého přilnutí smaltu k povrchu oceli rovnoměrně a bez defektů. Tento proces připravuje výrobky na další fázi, kterou je příprava smaltu a jeho nanášení.

 

 

První krok v naší výrobě smaltovaného nádobí, lisování a moření, je plný důležitých detailů a pečlivě řízených procesů. Každý kus je formován a ošetřen s maximální precizností, aby zajistil dlouhou životnost a vynikající vlastnosti našich výrobků. Naše péče a stoprocentní pozornost, kterou každému kusu nádobí věnujeme, zajišťuje, že smaltované nádobí BELIS bude sloužit ve vašich kuchyních po mnoho let.