Smaltované nádobí sfinx

Český výrobce smaltovaného nádobí od roku 1893

Zavařování ve smaltovaných gastro hrncích SFINX: Uchovejte letní úrodu

Léto se pomalu loučí a s příchodem podzimu nastává ideální čas na zavařování. Sady a zahrady nám teď nabízí bohatou úrodu švestek, jablek, hrušek a dalšího ovoce, které si zaslouží být uchovány na zimu. Smaltované gastro hrnce SFINX vám pomohou snadno a efektivně zpracovat sezónní suroviny a přeměnit je v lahodné zavařeniny, které potěší vás i vaše blízké během chladných dnů.

Jak zavařovat: Praktické rady

Podzim je tradičně spojený s konzervováním a zavařováním, kdy se snažíme uchovat chuť léta na co nejdelší dobu. Smaltované gastro hrnce SFINX jsou v této činnosti skvělým pomocníkem. Díky jejich velké kapacitě a kvalitnímu smaltovanému povrchu vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledky.

  1. Příprava úrody: Podzimní ovoce, jako jsou švestky, jablka nebo hrušky, důkladně umyjte a připravte na zavařování. Pečlivě vybírejte jen zralé a zdravé plody, které zajistí tu nejlepší chuť a trvanlivost vašich zavařenin.
  2. Sterilizace sklenic: Velmi důležitým krokem pro úspěšné zavařování je pečlivá sterilizace. Sklenice a víčka sterilizujte buď ve vroucí vodě, troubě nebo v myčce na vysoký program. Tento krok zajistí, že se zavařeniny nezkazí a vydrží vám celou zimu.
  3. Použití smaltovaného gastro hrnce SFINX: Smaltovaný gastro hrnec SFINX je ideální pro zavařování díky rovnoměrnému rozložení tepla a snadné údržbě. Můžete v něm pohodlně zavařovat velké množství ovoce najednou, což oceníte zvláště při bohaté úrodě.
  4. Sterilizace ve vodní lázni: Po naplnění a uzavření sklenic je vložte do smaltovaného hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Sterilizujte 10-15 minut podle typu zavařeniny. Smaltovaný povrch hrnce SFINX se postará o rovnoměrné zahřátí všech sklenic, čímž zajistí bezpečné zavaření obsahu.

Tipy a triky pro podzimní zavařování

  1. Sezónní ovoce: Využijte hojnost podzimních plodů. Kromě tradičních švestek a jablek zkuste také zavařovat dýně, hrozny nebo směsi ovoce s kořením, které dodá zavařeninám hřejivou podzimní chuť.
  2. Koření pro podzimní chuť: Přidejte k vašim zavařeninám kousek skořice, hřebíček nebo vanilku. Tato koření se skvěle hodí k podzimnímu ovoci a dodají vašim produktům jedinečnou chuť a vůni.
  3. Označování sklenic: Nezapomeňte na každou sklenici nalepit štítek s datem a obsahem. Poctivou domácí zavařeninu ocení každý, takže hezky ozdobené a popsané sklenice mohou potěšit vaše blízké i jako originální a chutný dárek.
  4. Skladování: Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout a uložte je na tmavé a chladné místo, jako je spíž nebo sklep. Správné skladování je důležité pro dlouhou trvanlivost zavařenin.

Výhody smaltovaných gastro hrnců SFINX

  • Tradice a kvalita: Smaltované gastro hrnce SFINX kombinují tradiční materiály s nadčasovým designem. Smaltovaný povrch je odolný, snadno omyvatelný a zdravotně nezávadný.
  • Všestrannost: Kromě zavařování jsou ideální pro přípravu polévek, omáček nebo vaření těstovin ve větším množství. Můžete je využít po celý rok, nejen na podzim.
  • Estetický doplněk: Díky klasickéu designu a elegantnímu smaltovanému povrchu jsou tyto hrnce krásným doplňkem každé kuchyně.

Podzimní zavařování ve smaltovaných gastro hrncích SFINX je skvělý způsob, jak si uchovat chuť letní sezóny a připravit se na zimní měsíce. Vyzkoušejte náš sortiment a objevte radost z tradičního vaření se smaltovaným nádobím, které vám bude sloužit po mnoho let.

Recept na domácí povidla

Povidla jsou jednou z nejoblíbenějších zavařenin, které se hodí jak na pečivo, tak jako náplň do buchet a koláčů. S gastro hrncem si je připravíte jednoduše a rychle!

Ingredience:

  • 5 kg švestek
  • 1 kg cukru (množství cukru lze upravit dle chuti, lze i zcela vynechat)
  • 1 lžička mleté skořice (volitelné)
  • 4 hřebíčky (volitelné)

Postup:

  1. Švestky umyjte, rozpulte a odpeckujte. Poté je vložte do gastro hrnce.
  2. Přidejte cukr, skořici a hřebíček (pokud používáte) a důkladně promíchejte.
  3. Zapněte sporák na střední teplotu a švestky začněte vařit. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálily.
  4. Jakmile začnou švestky pouštět šťávu, snižte teplotu a pokračujte ve vaření na mírném ohni. Vaření trvá přibližně 2-3 hodiny, záleží na množství vody, kterou švestky obsahují.
  5. Když jsou švestky dostatečně rozvařené, můžete směs rozmixovat tyčovým mixérem, pokud chcete hladší povidla.
  6. Hotová povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.
  7. Nechte vychladnout víčkem dolů a poté skladujte na chladném a tmavém místě.

Zavařování v gastro hrnci vám nejen usnadní práci, ale také přinese skvělý výsledek v podobě lahodných domácích povidel, které si vaši blízcí zamilují.