Na svatého Martina dobrá teplá peřina. A pořádná husa jakbysmet
Svatý Martin z Tours, patron vojáků, vinařů, chudých nebo také abstinentů, kterému již od dob raného středověku věnujeme nespočet tradic a oslavujeme jeho skromnost, soucit nebo ochotu podělit se s promrzlým žebrákem o svůj plášť, díky čemuž je často vyobrazován jen s jeho polovinou. Na bílém koni přiváží každoročně první sněhové vločky a započíná posvícení před adventním postním obdobím.
Právě posvícení je tradicí, které se dnes s nadšením oddává snad každý správný gurmán. Chystáte se také na dozlatova vypečenou husičku se zelím a knedlíkem? Sesbírali jsme pro vás několik tipů, které při přípravě hostiny můžete využít.
Sváteční husa
Husa je pro oslavy sv. Martina co do opeřenců jasnou volbou. Když se měl sv. Martin stát biskupem, podle jedné z legend si při své skromnosti nedokázal takovou poctu představit a schoval se tak do husince. Husy však svým kejháním Martinovu skrýš prozradily a to bylo důvodem, aby za trest skončily na pekáči. Jiná legenda zas praví, že trest upečením si zasloužily rušivým kejháním při Martinovo kázání. Ať to však bylo jakkoli, husa na sváteční tabuli neodmyslitelně patří.
Červené nebo bílé zelí?
A co sladká tečka?
Dnes již o něco méně dodržovanou tradicí je pečení svatomartinských rohlíčků, které svým tvarem připomínají starověký roh určený k pití lahodných moků či rohy obětního býčka. Zkuste je třeba tradičně podle receptu Magdaleny Rettigové:
“Křehké martinské rohlíky. Utři hodně ¼ kila čerstvého másla, přidej k němu tři žloutky, dvě celá vejce, 4 dekagr. rozdělaných lisovaných kvasnic, kus tlučeného cukru, s půl citronu kůru, koflík vlažné smetany, a přimíchej k tomu ¼ kila pěkné mouky, osol to trochu a těsto náležitě vypracuj: kdyby bylo řídké, tedy přidej ještě dle uznání mouky a nech je zkynout; potom je dej na vál posypaný moukou, rozválej je tence, nakrájej z něho kružátkem na tři prsty široké a asi šest prstů dlouhé lístky, pomaž každý připravenou již nádivkou: tvarohem, povidly nebo mákem, zaviň je, utvoř úhledné rohlíčky, klaď je hezky od sebe na plech máslem pomazaný, pomaž je rozkloktaným vejcem a nech je pěkně upéci; pak je posyp tlučeným cukrem a urovnej je úhledně na talíř.”
—Rettigová, Magdalena Dobromila, Domácí Kuchařka, 1888, s. 392