Zabijačka neboli zabijačkové hody se na venkově konají už odnepaměti. Vždy probíhaly v zimě, nejlépe v tuhých mrazech, aby se maso nekazilo a déle vydrželo. Vepřové maso je v české krajině stálé oblíbené a zabijačkové hody jsou tak dodnes rituálem, na který se každoročně těší celá vesnice.
Chystáte se také zorganizovat domácí zabijačku? V tom případě je nutné, nachystat si vhodné vybavení a popřemýšlet si, jakých receptů pro zpracování vepřového masa využijete.
Přípravy na zabijačku začínají už den předem, kdy je potřeba:
Krup budete potřebovat hodně, vezměte si tak k ruce gastro hrnec ze smaltu, který se vyrábí o objemech 16 až 40 l. Kroupy slouží na zabijačkou polévku, ale také do jelítek či prejtu.
Kromě krup a jelítek se z vepřového masa vyrábí také jitrnice, různé tlačenky, zabijačkový guláš, ale i škvarky a škvařené sádlo. Domácí sádlo v lednici vydrží celou zimu a je vhodné na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Vyškvařit si doma sádlo není nic složitého:
Pokud se na zabijačkové hody pečlivě připravíte, můžete si být jistí, že se to promítne do celé události i pokrmů.